Blog

Organizace pro nevidomé a slabozraké pořádá volnočasové aktivity pro výjimečné lidi

26.3.2024

Májová párty pro zrakově výjimečné

Místo dubnové Zaječí bojovky pro Vás připravujeme výjimečnou Májovou bojovku.

Termín: 30.4. – 2.5.2024 (příjezd 30.4. po obědě a 2.5. odjezd po obědě), místo: Varnsdorf

Program:

Pálení čarodějnic, oheň, řezání dřeva a opravdu VOSTRÁ bojovka! Spaní pod stanem, v garáži, pod křovím, širým nebem – bojovka za jakéhokoliv počasí!

⛈️
☀️

Kdo se nebojí, ať dorazí! Těšíme se na Vás!

20.3.2024

MČR vodicích psů – představení subjektů

Těší nás, že vám můžeme představit subjekty, které s námi spolupracují na letošním MČR vodicích psů- Memoriálu Simony Karlovcové.

Nadační fond Mathilda 

Škola Vodicích Psů

Život si představuje dál. Děkujeme, že se představujete s námi!

Děkujeme za Vaši podporu našich aktivit pro lidi se zrakovým postižením.

QR platba na příspěvek 500,- Kč.

V případě zájmu pozměňte částku, děkujeme Vám.

19.3.2024

Blíží se MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové

9. června 2024 se bude konat další Závody vodicích psů – MČR v Liberci. Představujeme vám rozhodčí na MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové.

Pan Milan Dvořák a paní Lenka Vaňková – Škola vodicích psů

Paní Hana Hošková a paní Eliška Tyrolerová – Mathilda

Těší nás, že vám můžeme představit subjekty, které s námi spolupracují na letošním MČR vodicích psů- Memoriál Simony Karlovcové. Život si rozhoduje dál. Děkujeme, že si rozhodujete  s námi! Událost ZDE.

7.3.2024

Poděkování sponzorům Parádalympiády

7.3.2024

Foto a video z Parádalympiády

Hoďte očko na fotografie a video z naší úžasné Parádalympiády na ledu.

7.3.2024

Článek z Parádalympiády 2024

Text: Jaroslava Novotná, účastnice soutěže (75 let), speciální pedagožka a žurnalistka

Život jde dál i na ledu

Zatímco vůkol zuří předjaří, na zimním stadionu ve Varnsdorfu zuří dramatické zimní hry zrakově výjimečných závodníků.  Ti sem přijeli z celé České republiky strávit víkend 1. – 3. března 2024 nejen se svými průvodci, ale i s vodicími psy. A jaké že zimní hry se zde odehrávají? No přeci Parádalympiáda, kterou letos již po sedmé zorganizoval spolek Život jde dál.

Nutno říci, že ve Varnsdorfu je hezky, ať už se účastníte jakékoliv akce. Trio Vaněk – jmenovitě Roman, Marcela a syn Vítek – ač jsou hraví, si nikdy na nic nehráli. Vlastně trochu ano, protože Vítek studuje na Deylově konzervatoři hru na klarinet a saxofon.  Ale jinak – kromě her a fantazie se od tohoto tria dočkáte především upřímného přátelství rozdávaného všemi směry. Je příjemné pobýt nějaký čas v partě, kde vám nehrozí jiné povinnosti než přijet včas na místo her, dostavit se v určenou dobu na jídlo a prožít dny zcela ojedinělým a nevídaným způsobem.

Na ledě se shromáždilo šestnáct nevidomých účastníků čtyř soutěží. Z tribuny zní mobilizující melodie Ivana Mládka a hlas moderátora, který nás svolává k seřazení a soustředění. S námi jsou na ledové ploše dobrovolní asistenti, zdravotníci, průvodci a brankář jen o něco větší než pohádkový Paleček, a stejně tak šikovný a obratný. Předseda spolku se zpěvačkou Milli Janatkovou zapalují pochodeň, která putuje od jednoho účastníka k druhému. Společně s Milli a Blankou Janečkovou zpíváme hymnu, někteří jsme i trochu dojatí a určitě vděční za to, že žijeme ve svobodné zemi, kde si můžeme tak krásně hrát a být veselí.

A pak to začíná. Jsme rozděleni do dvou družstev. Každé velí jedna zkušená rozhodčí. Disciplíny jsou tentokrát čtyři: Tah na branku, Slalom, Curling, Vozatajové.

Nejmladšímu účastníkovi je dvacet jedna let. Nejstaršímu sedmdesát pět let. Profese, které účastníci zastávají, jsou mnohé – zdravotníci, dobrovolní hasiči, hudebníci, maséři, pedagogové, sociální pracovníci, speciální pedagogové… Zkrátka o profesionály tu není nouze. Nikdo ale není profesionální sportovec, leč fyzickou kondičku mají většinou ucházející s ohledem na věk, příležitosti a zdravotní stav. 

Předsedovi spolku Romanu Vaňkovi jsme pro lepší ilustraci dnešního klání položili několik všetečných otázek:

Říkal jsi, že Sedmička je šťastné číslo. Proč?

Sedmička je číslem úspěchu, vítězství a štěstí. A jednoduše ho mám rád.

Koho a proč napadl ten led?

Mě s manželkou, jednoduše proto, že na led se opravdu málokdy nevidomí dostanou. A zároveň je to i hec, co dokážeme s takovým postižením.

Co to bylo za zvláštní hrazdičky, s kterými jsme závodili slalom?

Jsou to hrazdičky z novodurových trubek, které používají děti ve školičce bruslení pro nácvik rovnováhy.

Jak se tvářilo vedení zimního stadionu, když jsi přišel s nápadem uspořádat zde Parádalympiádu?

Vzhledem k tomu, že mě dobře znají, tak s úsměvem, ochotou, pobavením a především podporou.

Nebojíte se zvát i účastníky s více vadami?

Bojíme, ale je to pro nás výzva a ty mám rád.

Jak jste přišli na chlapce na vozíku se zrakovým postižením a autismem? Kolik je mu let, kde tráví svůj život a jak se mu událost líbila?

Zkontaktovala nás sama jeho asistentka z agentury Pondělí. Jmenuje se Standa, je mu dvacet tři let. Je po mozkové obrně a bohužel i nevidomý. Svůj život tráví u svých prarodičů. Byl nadšený a jeho asistentka říkala, že za tu chvíli, co nás zná, si užil víc legrace, než za těch svých dvacet tři let věku.

Kde jste našli dva mladé maséry, kteří byli součástí?

Dělali jsme besedu na jejich střední škole. Jsou to dva sourozenci a oba nevidomí. Martině je dvacet čtyři let a Davidovi dvacet jedna let.

Kdo se podílí na zdárném uskutečnění Parádalympiády?…

Finančně město Varnsdorf, které nás podporuje dlouhodobě, již sedm let. Samozřejmě bychom se neobešli bez sponzorů i soukromých dárců, pomoci dobrovolníků a také hasičů a záchranářů. To jsou naši nejlepší parťáci!

Co zajímavého bys ještě rád sdělil médiím?

Všeobecně se málo dělá volnočasových aktivit pro lidi s handicepem. Já sám jsem se dost nudil v jiných organizacích, protože jsem hodně aktivní. Čajové dýchánky pro mě nikdy moc nebyly. Jsem rád, že mám rodinu, která se mnou táhne za jeden provaz a je stejně tak bláznivě nastavena jako já. Mám i štěstí na podobně orientované lidi kolem sebe. Jeden to sám nezvládne, může mít nápady a motivy, nicméně důležité je zázemí a týmová práce. Na té se musí podílet i účastníci těchto aktivit, každý, jak může. A když nemůže, jsou tu jiní, kteří ho podrží. Co vysíláme, to přijímáme. Jsem za to rád a jsem vlastně i tak spokojený. Rád bych prostřednictvím našeho spolku ukázal, že i s jakýmkoli handicapem život nekončí a dá se užít naplno. 

Na osobní zkušenost a dojmy jsme se také zeptali věrné účastnice Parádalympiád Zuzany Duchoňové z České Lípy:

„Se Spolkem se s manželem Fandou a oběma psy účastníme všeho co se nabízí, nerada sedím doma, jsem ráda mezi lidmi. V rámci spolku také jezdíme na besedy do škol, aby děti věděly, že mohou potkat nevidomé lidi třeba i s vodicími psy. Učíme je, jak pomáhat a respektovat. Na akcích spolku je fajn, že je prostor si s kýmkoliv popovídat, něco se dozvědět, něco poradit. Při soutěžích si každý účastník vyzkouší, co vlastně zvládne, i když by se k tomu sám vůbec nedostal nebo neodhodlal.

Tenhle spolek není úplně typický. Vaňkovy jsme znali ještě dříve, než spolek založili. Vždycky byli vstřícní a přátelští, a to je prostě pro tohle uskupení typické. Přátelé a přátelé našich přátel se nabalují, prostě efekt sněhové koule.

O co by svět přišel, kdyby spolek neexistoval? Roman vymýšlí tak nádherně praštěné akce, které mnohé z nás ohromně nabíjí. Protože jsem stejný blázen jako on, tak jsem následně schopná podobně praštěnou věc vymyslet i pro SONS v České Lípě, kde průběžně pomáhám. A pak mám radost, že lidi mají radost.

Autorka: Jaroslava Novotná

3.3.2024

Parádalympiáda 2024 se parádně povedla!

Právě skončila letošní sedmá Parádalympiáda a zábavné sportovní klání na ledě pro lidi se zrakovým znevýhodněním. Všichni jsme si akci náramně užili (a to bez úrazu), za pomoci mnohých skvělých lidí a sponzorů, které brzy zmíníme v poděkování. Zatím s vámi rádi sdílíme pár fotek a článek. Děkujeme autorovi za slova podpory a uznání naší práce! „Pořádající spolek Život jde dál (a všichni jeho členové) je prostě obdivuhodný nezmar, před kterým nelze než smeknout a žasnout.“ PŘEČTĚTE SI ČLÁNEK ZDE.

29.2.2024

Medaile pro Parádalympioniky 

Originální perníkové medaile pro Parádalympioniky jsou připraveny! Děkujeme naší vaší úžasné Aleně Špirochové. Krásná práce. Život voní dál. Děkujeme, že voníte s námi!

26.2.2024

Milli Janatková hudebním hostem Parádalympiády

Skvělá zpráva! Jupí! Překvapením naší vaší Parádalympiády je potvrzení účasti MILLI JANATKOVÉ, úžasné zpěvačky, hudebnice, skladatelky a výtvarnice propojující žánry a umělecké obory. Milli hudebně vystupuje od roku 2006, vystavuje o tři roky déle. Pedagogicky působila na ČVUT a na taneční konzervatoři Duncan Centre v Praze. Působila také jako speciální pedagog a podporovala studenty v těžkých obdobích. Oboru vzdělávání se věnovala dvacet let do roku 2021, nyní se věnuje autorské tvorbě. Maluje, tvoří grafiku, zpívá a hraje na kytaru a bicí. Skládá hudbu na pomezí alternativního folku, latiny, a capella. Vydala čtyři alba -Proměna, Mým kořenům, Hluboko a Klid, prosím!, a za svou hudbu a výtvarnou tvorbu získala několik ocenění a nominací. Vystudovala Speciální pedagogiku se zaměřením na etopedii na Univerzitě Karlově, a dříve výtvarnou kulturu a anglický jazyk a literaturu na Univerzitě Hradec Králové. V roce 2008 absolvovala studijní stáž na univerzitě v historickém městě Évora v Portugalsku. Společně se svým manželem Kubou Neubertem, který se pohybuje na vozíku, jsou veřejně činní v podpoře lidí s postižením a nemocí. Mimo jiné je Kuba skvělým tvůrcem a správcem našich webových stránek.

Život se raduje dál. Děkujeme,že se radujete s námi!

25.2.2024

Úžasné ceny pro vítěze Parádalympiády

Vítěze čekají krásná ocenění s úsměvy. Děkujeme za ně a těšíme se na vás!

20.2.2024

Bambulová příprava na Parádalympiádu

Každý účastník naší vaší Parádalympiády, který překoná sám sebe, rozhýbe klouby a protáhne svaly, bude pasován na bambulového rytíře. Na znamení povýšení do šlechtického stavu získá řád zeleno lososové bambule. Jedná se o ruční výrobu s originálním designem od Pavlíny Rosové, které ze srdce děkujeme! Odkaz na událost. Život je bambulový dál. Děkujeme, že jste bambulový s námi!

13.2.2024

Přípravy na Parádalympiádu a nová trička

Rádi jsme pro Vás připravili nová trička s motivem Parádalympiády. Letošní trička budou v barvách zelená a lososová a k tomu dostanete krásný diplom. Těšíme se na Vás! Odkaz na událost ZDE.

21.12.2023

Přejeme vám zdraví a lásku do nového roku

21.12.2023

Vánoční Čoko párty se vydařila!

Vánoční ČOKO PARTY pro zrakově výjimečné. Hoďte očko, jak se párty rozjela. Nechybělo Ježíškovo ouřadování, čokoládová fontána s jahodami, hroznovým vínem, jablkem, banánem, citronem či špízem, která tvořila dunajská klobása a eidam! To vše v čokoládě. Nevěříte? Nebe v hubě! Věřte!!! Užili jsme si procházku a nechyběla ani naše oblíbená soutěž o nejlepší psí cukroví. I vy si užívejte čas s blízkými…

8.12.2023

Přejeme vám pěkný Advent a šťastné Vánoce

A před svátky se na vás těšíme na legendární vánoční Čoko party pro zrakově výjimečné!

25.10.2023

Záchrana česnekové sadby díky spolku Život jde dál

… aneb jak Život jde dál s nevidomými kamarády zachránili letošní česnekovou sadbu. Světe div se, ale zvládli jsme připravit 1000 kg česneku na sadbu. Vy pomáháte nám, my pomáháme ostatním. A tak to má být… Hoďte očko, jak nám to šlo…

21.10.2023

Česneková bojovka pro zrakově výjimečné

Roman Vaněk (Život jde dál): „Před dávnou dobou jsem přijal výzvu od našeho kamaráda farmáře, zda pomůžeme na jeho farmě připravit 1000 kg česneku na sadbu, tak jsem se toho ujal a slíbil že rád pomohu a seženu přátele. Pojal jsem to jako skvělou praštěnou výzvu. To jsem ještě netušil, jak budou bolet prsty a ruce. Předem jsem oslovil své nevidomé kamarády, zda pomůžou a dají výzvu se mnou.  Jejich odpověď: „To dáme, rádi pomůžeme. To je maličkost!“ Dohromady se přihlásilo deset nevidomých a několik pomocníků, kteří vidí. Dle mé zkoušky jsem zjistil, že 20 kg česneku se dokáže oloupat na sadbu za 4 hodiny.

První víkend česnekové bojovky jsme zvládli 200 kg v devíti lidech. V týdnu jsme jeli jen ve třech a vždy jsme zvládli 2 -3 pytle za den. Dnešní den 19.10. jsme zrealizovali další událost a opět 200 kg v osmi lidech. Další nevidomí přijeli pomoci v neděli a pak v průběhu celého týdne. Tak si myslím, že tu tunu česneku dáme.

Jsem rád, že mám skvělé kamarády, kteří jdou do všeho po hlavě jako já. Loupalo se venku na zahradě, v garáži, u nás doma. Vařili jsme si česnekovou polévku i pomazánku a všichni si akci užili.“

Česneková bojovka pro zrakově výjimečné.

Začátek 14.10. – 15.11.2023 – Akce Kulový blesk! Máte rádi česnek?

Nevadí vám smrdět po česneku? Dokážeme společně oloupat 1000 kg česneku? Tak tato akce je tu pro vás. Za kafe a příjemný pokec? Těšíme se na vás. Život voní dál. Děkujeme, že voníte s námi!

9.10.2023

Sledujte nás na Rajčeti

Všechny fotky z našich krásných událostí vkládáme na Rajče, tak neváhejte a přidejte se k nám. Neutečou vám tak žádné obrázky ani novinky. Najdete tam například fotky z letního tábora nebo Dýňové párty. ODKAZ ZDE.

2.10.2023

Dýňová párty pro zrakově výjimečné lidi

Naše parta nevidomých odvážlivců si zkusila v bojových podmínkách poslepu připravit různé pokrmy z dýně. Mohli jsme se těšit z dýňového chleba, dýňového dezertu se šlehačkou, dýňového ražniči, dýňových bramboráků, polévky či dýňových noků s omáčkou. Měli jsme gastronomický zážitek z různých druhů dýní naslano i nasladko, a užili jsme si dýně i jako svítilny. Řezání dřeva poslepu s ruční pilou i s motorovou, nebo zkusit  si poslepu střelbu ze vzduchovky na dýňovou hlavu plnou kaštanů, byl opravdu zážitek. Večer spaní na karimatkách a ve spacáku, při svíčkách z vydlabaných dýní. No, zkrátka párty jak se patří! Děkujeme všem odvážným, kteří přijali bojové podmínky a užili si s námi super dýňový víkend.

Děkujeme, že jste byli odvážní s námi!

Hoďte očko 👁️ na video.

Fajné dýňový víkend to byl!

8.8.2023

Poděkování za podporu letního tábora

Děkujeme NFSV za finanční podporu na tábor pro zrakově znevýhodněné, bez které by nebylo možné tábor uskutečnit. Díky vám si mohou zrakově výjimeční lidé a jejich čtyřnozí parťáci odpočinout od všedních dnů a zažít tak vzácné chvíle pohody a zábavy. Děkujeme dalším, kteří nás podpořili v této bláznivé akci:

Leničce z. s., pomoc 4ALL, Martině Hendrychové – dravci, astronomce Věře Bartákové, Vláďovi Málkovi, Toníčkovi Hermanovi, Vlaďce Hermanové, Jiřímu Suchardovi, Motoklubu Pekelné doly – spolek.

Dále kuchařce Hance a všem dobrým duším – lidem, kteří v tom jedou s námi (oni vědí), DÍKY, DÍKY, DÍKY!

Život jde dál!

8.8.2023

Letní tábor je za námi a báječně se vydařil!

Také letošní výjezd se přes výzvy vydařil! Děkujeme všem za parádní atmosféru tábora, který si všichni náležitě užili! Pod videem si můžete přečíst reporty od účastníků tábora. Jsme rádi, že jsme mohli přispět k tomu, abychom společně prožili smysluplný a radostný čas.

Monika Kadlecová – nevidomá účastnice tábora (byla u nás poprvé)
„Kdy se Vám během jednoho týdne podařilo zastavit fingované tepenné krvácení, pohladit si Sokola i Sovu, projet se na motorce, zahlédnout peklo a vylétnout do vesmíru? Pořadatelé si navíc poradili i s rozmary počasí a operativně vymýšleli náhradní program. Bylo to nádherné!“

Jaroslava Novotná – členka spolku ŽJD

„Pohlaď sokola, narovnej si záda a osedlej Bavoráka!
A Jsme tady znova, stejně jako v uplynulých letech na chalupě Uršula v Jiřetíně pod Jedlovou. Tentokrát začal rekondiční tábor zrakově i jinak znevýhodněných účastníků 30. července. Sjeli se všichni, kdo mohli, včetně vodicích psů. Chalupa byla plná a nálada skvělá od začátku až do konce. Naše skupina se totiž vyznačuje dobrou náladou, empatickou tolerancí a snahou pomáhat si navzájem. Součástí našich pobytů jsou nezastupitelní průvodci, buď rodinní příslušníci nebo dobrovolníci, kterých není nikdy dost. Ostatně, na dobrých vlastnostech účastníků, dobrovolníků, sympatizantů i sponzorů závisí naplno činnost spolku Život jde dál, který se zapsal nejen u správních orgánů, ale především v paměti a srdci všech, kteří jdou s námi, životem a mnohými starostmi a radostmi, které k životu zkrátka patří.

Ačkoliv se šéf tábora Roman Vaněk zpočátku holedbal sdělením, že počasí máme na háčku, trochu to přeci jen přehnal. Přeháňky nás ostatně provázely celý týden, ale mezi dobré zprávy patří, že nikdy nepršelo pořád a nikdy to nebyly průtrže, bouřky ani kroupy. Šéf tam nahoře i ten tady dole dělal, co mohl, aby naše radost i zážitky byly rekondiční, relaxační i rekreační. A to se určitě povedlo! Mnohé plány se musely přeskupit, repasovat i improvizovat, protože mokré oblečení a zablácení psi nejsou nic příjemného.
K báječným hrám patří originální pohybové hry v tělocvičně laskavě a operativně zapůjčené DDM Varnsdorf. Místo detailního popisu jednotlivých disciplín pouze pár otázek: Kolik si myslíte, že se vejde nevidomých cvičenců do jedné obruče hulla hulla? Za jak dlouho lze v tomto seskupení přeběhnout tělocvičnu podél, aniž by došlo ke ztrátám na životech? Jak daleko letí vlaštovka zkonstruovaná z recyklovaného papíru nevidomým pilotem? Nevíte? Přijďte, uvidíte – možná! Maximálně adrenalinovým zážitkem bylo vložit ruku do hluboké sečné rány a pozastavit tak tepenné krvácení zraněného. Instruktorky jsou nejen naše kamarádky, ale i členky dobrovolnického spolku Pomoc.4 All.
Další den, kdy vysvitlo slunko a hodlalo to nějakou dobu vydržet, jsme se všichni, staří, mladí, nemocní i zdraví, vyštrachali na hrad Tolštýn, který nám po celou dobu pobytu vstřícně mával ze vzdálenosti necelých 3 km. Ale nemyslete si, túra na hrad není jen o plahočení a popadání dechu. Uprostřed cesty jsme se seskupily kolem paní učitelky Martiny Hendrychové a jejích dravců. Nejen, že nám poutavě povyprávěla o historii sokolnictví, o vlastnostech a zvycích těchto nádherných ptáků, ale mohli jsme si některé pohladit, sledovat jejich výcvik a dozvědět se mnohé, co nezúčastněného pozorovatele vůbec nemusí napadnout. Naši pejskové se také chtěli zapojit, polechtat sovu nebo káně se jim však nepodařilo, takže na nás byli mírně naštvaní. To ale nikomu náladu nezkazilo, po těchto zážitcích jsme mířili dál, až k výšinám, až k restauraci a po dobrém obědě zpět na ještě lepší.
Milovníkům scifi, literatury faktu i fantazie, rozšířila dosavadní poznání i celoživotní vzdělávání přednáška Ing. Věry Bartákové z Mikulášovické hvězdárny, kde se nyní dokončuje rekonstrukce. Paní Bartáková je také profesorkou fyziky na střední škole, takže její vědomosti o kosmu, astronomii i
nových poznatcích vědy jsou nejen korektní a fundované, ale velmi rozsáhlé. A k tomu jsme se dozvěděli, že brněnská hvězdárna má pro nevidomé k dispozici řadu modelů kosmických těles a map. Kdo nevěří, ať tam běží. Příjemnou tečkou za touto přednáškou byla i polemika o scifi a fantasy literatuře a jejích autorech. Kupodivu, mnozí nevidomí čtenáři i čtenářky tak předvedli celou škálu názorů i tipů na fakt dobré knížky.
A tak nám ubíhal den za dnem, večer za večerem. Po večerech se grilovalo, zazpívali jsme si s naším kamarádem Vláďou Málkem, který svou hrou na kytaru a zpěvem věrně provází akce spolku již několik let. Výrazným zpestřením večerů byl AZ kvíz Kurňa, co to je, skvěle ošéfovaný veterinárním lékařem Antonínem Hermannem. Pokud byste někdy chtěli vést býka na vodítku, rodit telátko nebo stavět elektrický ohradník, neobejdete se bez vědomostí, které jsme my, účastníci zájezdu, obdrželi nejen zdarma, ale hlavně v atmosféře plné vtipu a smíchu.
Třešničkou na dortu byla poslední akce s názvem Spanilá jízda do Pekelných dolů, kterou spolupořádal motorkářský spolek Motoklub Pekelné doly – spolek s osobním přispěním pana Jiřího Suchardy. A tak se nám podařilo uskutečnit neuskutečnitelné. 10 nevidomých účastníků a 8 průvodců šťastně a bez nehody dojelo na značkových motocyklech světové úrovně do Ďáblových dolů, kde byly připraveny osvětové akce na téma Vše o pekle a jeho obyvatelích, o občerstvení nemluvě. Konec pobytu nebyl tak ujuchaný jako začátek, protože všichni nesnášíme loučení. Ale pořád je na c
o se těšit!
Na letošní září připravuje vedoucí trio spolku Život jde dál, jmenovitě Roman, Vítek a Marcela Vaňkovi adrenalinovou Dýňovou party. Zájemci o adventní předvánoční setkání, samozřejmě i s vodicími psi, s dárky a koledami se samozřejmě opět mohou těšit na setkání v Jiřetíně pod Jedlovou. Rekondiční tábor skončil v pátek 4. srpna 2023, ale to nic neznamená. Život jde přece dál!“

26.6.2023

Poděkování Nadaci Syner za podporu

Děkujeme nadaci Syner za dlouholetou podporu při pořádání závodů vodicích psů, které pořádáme od roku 2016. Velice Vám děkujeme za stálou podporu, které si vážíme.

16.6.2023

Video z MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové

13.6.2023

Děkujeme za příspěvek Nadaci Preciosa

Děkujeme Nadaci Preciosa a.s. za poskytnutí finančního daru při pořádání MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové, který se konal 4.6.2023 v Liberci na náměstí Dr. E. Beneše.

Jsme rádi, že podporujete život lidí s handicapem, děkujeme!

13.6.2023

Napsali o nás – MČR vodicích psů

Děkujeme našemu mediálnímu partnerovi Český rozhlas Liberec za skvělou propagaci závodu MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové. Poslechněte si ZDE.

Děkujeme za krásný článek Jiřímu Loudovi z Libereckého deníku! Přečíst si ho můžete v odkazu ZDE.

Děkujeme za článek o nás. Liberecká Drbna, Deník.cz

Děkujeme našemu mediálnímu partnerovi výběžek.eu, zpravodajství ze severu severu čech, který to s námi “táhne” už několik let. Děkujeme, že táhnete s námi!

Děkujeme za velkou mediální podporu Liberecký deníkČeská televize i mediálnímu partnerovi mistrovství Český rozhlas Liberec a Výběžek eu.

10.6.2023

Poděkování – MČR vodicích psů

VELICE DĚKUJEME za podporu při pořádání MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové, které se konalo v Liberci 4. června 2023.

Liberecký kraj, Liberec Město

Mediálním partnerům
Český rozhlas Liberecvýběžek.eu, Zpravodajství ze Severu Čech

Za štědré a hodnotné dary všem sponzorům:

Čestné místo  – Česká mincovna , Lenka Klimentová, SČvK, Zdeněk Eisner, Nadace Preciosa, Akinu CZ, Fitmin.cz, Yoggies – zdravá krmiva pro psy a kočky, Simona a Tomáš Kostolný – víkendový pobyt v penzionu Alenka ve Špindlerově Mlýně, Teplárna Varnsdorf a.s. Nadace SYNER, Ewm Hightec Welding s.r.o., Mgr. Radka Vrataninová, Blanka Kudelová, CZECH PAN s.r.o., Petr Štětka – Optika Jaane Optik, Antonín Sychrovský, Hafhaf-shop, Madeta a.s., MOCCA, Liberec Severochema, TOS Varnsdorf a.s.. Perníky manufaktury Varnsdorf, Pijánofka, Ladislava Křížová, Špergovi, H&M Lisí, Simona Mlynářová, Kadeřnický Salon Hüblerová, Marcela Bubílková, MVDr. Pavlína Karešová, MVDR Antonín Herman, Cyklo sport Bartys s.r.o., kolektiv Billa market Varnsdorf, MANA čokoládovna Krásná Lípa, sociální podnik, Květinka u pošty, Haback, PCObchod Varnsdorf, Design Centrum.

A dalším drobným dárcům:
Jindřich Řehořek, Lucie Skácelová, Stanislava Hanusová – parta Bulíci a jejich přátelé, Martina Chlumská – autorský portrét psa na přání, Jana Krčálová, Lenina Mayerová, Dagmar Michálková, Eliška Rajmanová, Veronika Moravová, Mikki Svačinová, Šárka Kliská, Orange country, Věra Peluhová, Michaela Linková, Petr Gartner, František Machatý, Jana Sandholcová, Kateřina Wendlerová.

Speciální poděkování Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Kamenický Šenov za úžasnou trofej pro vítěze MČR vodicích psů 2023.

Naší skvělé moderátorce Lucii Fürstové, muzikantům, zvukařům, fotografům a kameramanovi.

Za spolupráci: ELVA Help z.s., Škola Vodicích Psů, firmě Equipaid, Anna Hrachovcová – Manuální terapie pro zvířata AniCare, Střední lesnická škola a Střední odborná škola Šluknov, Tyfloservis, Tyflocentrum Liberec ops, SONS ČR, z. s., oblastní odbočka Liberec

A všem skvělým pomocníkům, dobrovolníkům, kamarádům, kteří nám obětavě pomáhali.

Bez Vás by to nebyl tak krásný a úžasný den!
DĚKUJEME, ŽE JDETE S NÁMI!

1.6.2023

MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové

24.5.2023

Záštity nad akcí MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové

Děkujeme panu primátorovi statutárního města Liberce Ing. Jaroslavu Zámečníkovi, Csc. a panu náměstkovi hejtmana Libereckého kraje Mgr. Petru Tulpovi, kteří udělili záštitu spolku Život jde dál nad akcí MČR vodících psů – Memoriál Simony Karlovcové, která se uskuteční v neděli 4. června 2023 v Liberci. Odkaz na fb událost ZDE.

5.5.2023

Rozhodčí MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové

Představujeme vám rozhodčí MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové – p. Lenka Vaňková (Škola Vodicích Psů), p. Olga Mudrochová , p. Ludmila Hořejší (ELVA Help z.s.) a p. Milan Dvořák. Těšíme se na vás!

Život si rozhoduje dál. Děkujeme, že jste rozhodní s námi!

2.5.2023

Psí překvapení na MČR vodicích psů

Máme pro vás novinu, to budete koukat! Na MČR vodicích psů zamíří PESTAURACE! Psí restaurace Fitmin (https://www.fitmin.cz) je našim partnerem při pořádání MČR vodicích psů a přijede se svou Pestaurací do Liberce. První restaurace pro zvířecí mazlíčky. Udělejte tedy radost svému čtyřnohému parťákovi. Dopřejte mu gurmánský zážitek v místě, které je pro psy stvořené. V pojízdné Fitmin Pestauraci se servíruje chlupáčům pečlivě sestavená, vyvážená a chutná menu z nejkvalitnějších surovin. Přijďte se podívat, jak rychle se po dobrotách z talíře zapráší. Pohled na šťastného psa je zážitek, na který se nezapomíná. Proto si zapište do kalendáře MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové. Koná se dne 4.6.2023 od 9.00 hodin v Liberci na náměstí Dr. E. Beneše. Těšíme se na vás! Děkujeme, že se těšíte s námi!

25.4.2023

Přijďte si užít MČR vodicích psů!

Přijďte si užít MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové, který proběhne 4. června 2023 od 9.00 hodin na Náměstí Dr. E. Beneše před libereckou radnicí. Srdečně Vás zveme. Moc se na vás těšíme!
Děkujeme, že se těšíte s námi!

11.4.2023

Velikonoční akce je úspěšně za námi

Zaječí akce byla pro otrlé a otužilé. Bojovka proběhla v plné parádě, kterou jsme zahájili tradičním přivítáním slivovicí a mazncem. A hurá do práce! Všichni přiložili ruku k dílu a dřevo na zátop bylo coby dup. Masíčko se udilo a káva s výtečnými ořechovými rohlíčky od paní Marušky byla zasloužená. Hlavní aktér dorazil! Náš váš zajíc Eda, krásný mazel, který si získal srdce všech. Nic naplat, dny jsou sečteny! Masopustní hody máme za sebou, tož vzhůru na zaječí. Úsměv trochu zamrzl, ale nikdo neměl bobky! Každý se se vším popral po svém a nakonec se dílo podařilo. Velikonoční oběd „Eda“ byl výborný. Krev sice tekla, ale ztráty na životech je nakonec jen -1. Odvaze zdar! Život je odvážný dál. Děkujeme, že jste odvážní s námi! Odkaz na FB spolku.

3.4.2023

Zaječí bojovka již tento víkend!

Máme tu pro vás něco špecielního! Bojovka plná opravdu ostrých úkolů proběhne 8.-9.dubna 2023 – pouze pro zocelené a otrlé, za každého počasí! Spaní v přírodě a ve spacácích! Skautská bojovka je proti tomu brnkačka! Věřte, že na tuto zaječí bojovku opravdu nezapomenete! Tak, kdo má za ušima a nemá bobky? Počet osob velmi omezen, max. 8 osob. Život je odvážný dál. Děkujeme, že jste odvážní s námi!

24.3.2023

Záštita MČR vodicích psů

Je to tady! Dnes projednána záštita s panem Mgr. Petrem Tulpou, náměstkem hejtmana Libereckého kraje pro resort sociálních věcí. Také jsme projednali záštitu s primátorem statutárního města Liberec panem Ing. Jaroslavem Zámečníkem CSc., s neochvějnou podporou náměstkyně primátora pro sociální záležitosti města Liberec paní Bc. Martinou Teplou. Bylo nám potěšením! Děkujeme, že jste potěšeni s námi!

23.3.2023

MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové 2023

7. ročník závodu vodicích psů se zúčastní lidé zrakově výjimeční a jejich věrní čtyřnozí parťáci z celé ČR. Připraven bude bohatý doprovodný program – jízda na dvojkole, průchod poslepu labyrintem, psí fyzioterapie, psí Pestaurace, ukázky kompenzačních pomůcek, chůze bílou holí se simulačními brýlemi, masáže od nevidomého maséra. Odpoledním vyvrcholením bude koncert nejen nevidomých umělců. 

Akce je vhodná pro celou rodinu. Těšíme se na vás v Liberci 4.6.2023! Odkaz na událost

Život jde dál. Děkujeme, že jdete s námi!

16.3.2023

Nový QR kód pro příspěvky spolku Život jde dál

V případě zájmu si můžete v bankovní aplikaci načíst QR kód pro platbu 500,- Kč na podporu spolku Život jde dál. V případě zájmu pozměňte částku. Ze srdce vám děkujeme za podporu a přejeme vám všem pevné zdraví a spokojený život.

5.3.2023

Parádalympiáda se vydařila, děkujeme vám všem!

Děkujeme všem partnerům, sponzorům, dobrovolníkům a účastníkům za podporu a pomoc při pořádání 6. ročníku Parádalympiády 2023 pro lidi se zrakovým znevýhodněním. Ze srdce děkujeme! Přečtěte si článek výběžek.eu!

5.3.2023

Foto a video z parádní Parádalympiády!

I když nejsme profesionální paralympionisté, i tak jsme si to chtěli se vší parádou užít. Děkujeme všem, kteří nám to umožnili. Život si sportuje vesele dál. Děkujeme, že sportujete s námi!

2.3.2023

Ze srdce děkujeme za krásný zážitek na Parádalympiádě!

Děkujeme všem sponzorům, partnerům, dobrovolníkům a účastníkům, Parádalympiádu jsme si všichni parádně užili! Přečtěte si níže krásný článek od jedné z účastnic, paní Jaroslavy Novotné, speciální pedagožky a žurnalistky. Za fotografie děkujeme mediálnímu sponzoru výběžek.eu, kde je též k přečtení pěkný článek.

2.3.2023

Mít radost a hrát si ve Varnsdorfu

Text: Jaroslava Novotná, účastnice soutěže (74 let), speciální pedagožka a žurnalistka

Je konec února, konec jednoho z nevlídných měsíců roku, kdy psychologové, lékaři i šamani předpokládají významný výskyt depresivních nálad, stavů melancholie a pocitů marnosti. Vzduchem hojně poletují sněhové vločky, létají viry, na Ukrajině rakety, zuří inflace a masopustní juchání zůstalo kdesi za námi. Pryč je čas her a malin nezralých, a mnozí z nás vyhlížejí spásonosné jaro se slunečním svitem a nadějí na mír.

Přijeli jsme do Varnsdorfu v pátek 24. února 2023. Počasí chmurné, ale jako by se s prvními kroky po místní zámkové dlažbě zvedla opona a my se ocitli ve světě sympatií, vřelého uvítání a v neposledním řadě v čistém a příjemném prostředí, o které pečují studenti Vzdělávacího střediska a hotelu Varnsdorf. Ubytování nemělo chybu, a ač byl víkend, neviditelní studenti a studentky se nám nadstandardně postarali o báječné snídaně.

Je ale pátek večer, odcházíme na večeři do Základní školy Edisonova, která nám, od této chvíle již parádaolympionikům, bude po dobu celé akce poskytovat skvělou stravu a prostory, ve kterých se bude odbývat zásadní část Paradalympiády pořádané spolkem Život jde dál. Škola je přívětivá a obsluhující dámy ochotné a milé jak vlastní maminky. A takhle to zůstane až do konce.

Cestou zpět do hotelu jdeme s vodicími psi, kteří mají spoustu času a prostoru na vyběhání a vyvenčení po dlouhé cestě na místo konání. Ale nejen skotačením a venčením živ je pes a jeho pán. V spolkové místnosti v hotelu se již připravuje aparatura pro koncert, a samozřejmě hlavní host večera, charismatický zpěvák a muzikant Vláďa Málek. Jeho produkce i nadšení se protáhla skoro na tři hodiny. Vláďa je nezdolný, umí zpívat, hrát na kytaru i skládat kvalitní písničky o životě. Je s ním legrace, která nikoho neuráží, je s ním nepolevující dobrá nálada, smysl pro humor i obrovská empatie tryskající od srdce k srdci. I sponzoři jsou tady s námi a rádi se připojují i ke společné produkci starých pecek, které se stále líbí, které zlidověly a zpívají se pořád s velkým nasazením.

Kromě hudby a zpěvu jsou tu ale i pořadatelé, především ředitel spolku Život jde dál Roman Vaněk se svou ženou Marcelkou, a krásným týmem dobrovolníků a průvodců. Jsou tu připravené i barvy a bílá vlajka, která čeká, až každý z účastníků na ni přidá svůj výtvarný podíl, ať poslepu nebo s nějakou porcí zraku, ať štětcem nebo prsty. Vlajka je hotová a velmi cool, musí do rána zaschnout, aby se mohla stát hlavním symbolem Parádalympijských her. To ale ještě není všechno!

Každý účastník dostává krásně modré tričko s vychytaným logem, na jehož vzniku, vzhledu i zakoupení se též podíleli sponzoři. Tričko je krásné, hned bych si je oblékla, ale musím trpělivě vyčkat do zítřejšího zahájení.

Sobota 25. února nás uvítala dobrým mixem padajícího sněhu i deště, vlajku jsme tedy nerozvinuli, ani průvod nepřipomínal nějakou obvyklou show. O to jsme ale originálnější, o to bystřeji se přesouváme do mateřské náruče Edisonovy základní školy. Shromažďujeme se, a své průvodce i psy odkládáme na švédské lavičky lemující tělocvičnu. Uprostřed jsme my, kteří mají tu čest i odvahu nastoupit na značky a nechat se příjemně naladit uvítacím proslovem paní ředitelky školy Ladislavy Křížové a místostarostou Města Varnsdorf Jiřím Suchardou. Úvod doplnila překvapivou prezentací i skupinka roztomilých mažoretek sestavená ze žákyň školy. A   už hoří parádalympijská pochodeň a jedna z účastnic zpívá národní hymnu. Pak už potlesk a po něm nás naplno vtáhli do dění skvělí moderátoři   hecující a komentující neúnavně všechno, co se dělo na hřišti. Tohoto úkolu se bezchybně zhostila paní učitelka Helena Špergová a lektor Tomáš Pejřimovský. Z jejich úplného ponoření do děje se dala uhodnout nejen originalita a smysl pro humor, ale i profesionální zkušenost a nefalšovaný zájem a sympatie o účastníky soutěžící v jednotlivých disciplínách.

Před vypuknutím samotné soutěže jsme všichni věděli, jak jsou nazvány námi plněné disciplíny, ale jejich konkrétní podoba byla do poslední chvíle střežené tajemství. Předkládáme seznam všech sedmi disciplín a je na vás, abyste se sami dopátrali, v čem spočívala náplň i hodnocení jednotlivých soutěžních okruhů: Viky Cabadaj, Kokosy na sněhu, Dělání, dělání, Brooms games, A co Bohouš?, Kávu si osladím, Tak už táhněte!

Prozradím jen tolik, že vše se týkalo pohybu, smyslového vnímání, orientace v prostoru, hrubé i jemné motoriky, rychlosti, strategického přesunu jedince z místa na místo, síly i obratnosti.

Naplno se zúčastnilo 12 soutěžících vybavených žádnými nebo malými zbytky zraku, kterým byli k dispozici neutahatelní traséři z řad dobrovolníků. Kdo přeci jen něco viděl, dostal klapky na oči, aby byly handicapy vyvážené. Věk soutěžících byl v rozpětí 19 až 74 let. Někdo si k těžké zrakové vadě pořídil ještě nějaký další drobný handicap, ale to nikomu neubralo ani na chuti poprat se s výzvami, ani na motivaci.

Po naprostém vyčerpání soutěžních disciplín i energetického potenciálu byla tato část programu oficiálně ukončena a všichni se odebrali na oběd. Zlatým hřebem odpolední relaxace byla možnost dopřát si skvělou masáž zdecimované tělesné schránky.

Večerní program se odehrál ve spolkové místnosti hotelu, kde už jsme si zvykli na teplo, bezpečí a příjemné prostředí, jako míváme doma. Občerstvení nachystáno včetně speciálního modrožlutého dortu, který převzal barvy soutěžních skupin a snad i něco z ukrajinských národních odstínů. V každém případě byl skvělý nejen na pohled, ale i tak chutnal.

Rozdávaly se ceny, voňavé perníkové medaile s logem Parádalympiády, spousta dárků, spousta gratulací, spousta hezkých slov a stále rostoucího pocitu, že se nikomu nebude chtít se loučit. A tak jsme se vzájemně utěšovali, že náš úžasný „generální“, jak přezdíváme Romanovi Vaňkovi, už má v hlavě i rukávu zase pár šílených nápadů, které bude s námi chtít co nejdříve realizovat, ať o velikonočních svátcích nebo v prázdninovém čase na letním táboře. A tak jsme to všechno nejen s radostí a láskou přežili, ale i se máme na co těšit.

Hip, hip hurá a zdar zdar zdar 6. ročníku Parádalympiády ve Varnsdorfu!

Jaroslava Novotná, účastnice soutěže, speciální pedagožka a žurnalistka

A ještě poznámka autorky na konec.

Zažila jsem v životě spoustu událostí, které měly za cíl zvýšit kvalitu života lidí se zdravotním nebo sociálním znevýhodněním, a jejich rodin. Prožila jsem a sama se mnohokrát v životě zapojila do iniciativ, které z tohoto světa dělají lepší místo pro život. Jsem neskonale ráda, že je takových událostí v nabídce státních ale především neziskových organizací tolik, že si skoro každý může alespoň něco vybrat a dopřát.

Lidsky bývají mnohé akce zajištěny profesionálními týmy, specialisty v oboru a také odborníky, kteří si svůj podíl na realizaci projektu nechají po právu slušně zaplatit. V takové situaci je radostí vyhrnout si rukávy a pustit se do naplánovaného díla.

Spolek Život jde dál ale žádnými z podobných prostředků nevládne. Přesto se jeho práce se zrakově postiženými a jejich přáteli, stejně jako stále lepší a lepší pověst v ústeckém kraji i mimo něj stala nejen vítanou, ale i nezastupitelnou. Bez osobní angažovanosti rodiny Vaňkových by se zřejmě nic z toho, čím se tento maličký spolek může zaslouženě pochlubit, nedařilo. Se spolkem spolupracují dobrovolníci mnoha profesí – učitelé, zdravotníci, pracovníci knihovny, a lidé dalších profesí, kteří se nechali nakazit nadšením i osobním nasazením pro cíle Spolku.  Nevím o nikom, kdo by si za svou nadstandardní službu nechal zaplatit, a přesto výsledky jsou nejen lidsky nedocenitelné, ale vysoko přesahují i profesionální kvality běžných zábavných nebo zážitkových akcí. A tak mnozí, kdo jsme tomu byli nablízku, prožíváme nejen nadšení a vděk, ale i hlubokou úctu před každým, kdo dokáže tak trochu pozapomenout na své osobní zájmy a ambice, a baví ho rozdávat ze svého, ačkoliv nemusí.

Tak velký dík každému, kdo udělal, daroval, vymyslel a poskytl to, co nemusel, ale upřímně chtěl!

22.2.2023

Medaile pro Parádalympioniky připraveny!

Originální perníkové medaile pro Parádalympioniky jsou připraveny! Máte se na co těšit. Děkujeme naší vaší úžasné Marcelce Bubílkové. Krásná práce. Život si perníkově voní dál. Děkujeme, že voníte s námi!

21.2.2023

Řád modré bambule na Parádalympiádě

Každý účastník Parádalympiády, který překoná sám sebe, rozhýbe klouby a protáhne svaly, bude pasován na modrého rytíře. Na znamení povýšení do šlechtického stavu získá Řád modré bambule. Jedná se o ruční výrobu s originálním designem od PajÁla, kterým ze srdce děkujeme! Událost ZDE.

Do začátku Parádalympiády zbývají 4 dny, UF! Život jde vznešeně dál. Děkujeme, že jdete vznešeně s námi!

20.2.2023

Disciplíny pro Parádalympiádu připraveny!

Našim revírem je Varnsdorf. Naše tempo je vražedné. Vaši protivníci v letošní Parádalympiádě jsou:

Viky Cabadaj, Kokosy na sněhu, Dělání, dělání, Brooms games, A co Bohouš, Kávu si osladím, Tak už táhněte!

Borci z Parádalympiády 2023 makají ve dne v noci. Našim úkolem je žít naplno. Do zahájení zbývá pouhých 6 dní a Život maká dál! Děkujeme, že makáte s námi! FB událost ZDE.

4.2.2023

Přípravy na Parádalympiádu a nová trika!

Rádi jsme pro Vás připravili nová trička s motivem Parádalympiády a krásný diplom. Těšíme se na Vás!

19.1.2023

Parádalympiáda 2023 se blíží!

Parádalympiádu pro zrakově výjimečné pilně připravujeme. 

Kujem pikle, kujem pikle,

obvykle i neobvykle….

PARÁDALYMPIÁDA 2023

Máte se určitě na co těšit!

My se na vás těšíme už teď! Událost ZDE.

3.1.2023

Ohlédnutí za rokem 2022

Jak šel náš, váš čas v roce 2022? Byl jak na houpačce. Šli jsme nahoru, dolů, z kopce a do kopce, ale společně jsme ho zvládli! Užili jsme si Parádalympiádu, besedy, MČR vodicích psů, tábor, dýňovou párty a vánoční chlebíčko-párty. Vedle toho jsme uspořádali mnoho besed pro veřejnost a děti z mateřských a základních škol. Děkujeme všem srdcařům. Děkujeme, že máte srdce na pravém místě s námi!

23.12.2022

PF 2023

Přejeme Vám pokojně strávené vánoční svátky a úspěšné vykročení do roku 2023.
Mockrát vám děkujeme za vaší přízeň.
Ze srdce díky Marcela, Vítek, Roman, Nabu a váš Spolek Život jde dál.

22.12.2022

Děkujeme za Vaši přízeň – vánoční párty je za námi!

Koukněte, jak parádně si užili vánoční chlebíčko-párty nejen zrakově výjimeční lidé. Velké poděkování patří všem dobrovolníkům, průvodcům a dobrým duším, kteří nás po celou dobu doprovází. Všem odvážným chlebíčkářům, kteří skvěle zvládli soutěž o nejlepší vánoční chlebíček. Nebylo to lehké, ale dali to všichni. Ještě teď máme plná bříška. Děkujeme, že jdete s námi!

12.12.2022

Poděkování městu Varnsdorf a dobrovolníkům

Děkujeme městu Varnsdorf za finanční podporu při osvětě života nevidomých. Zuzce Duchoňové, Františku Duchoňovi, Jiřímu Pikešovi, Radce Hradilové, Romanu Vaňkovi, Pavlíně Rosové, Marcele Vaňkové, Vlaďce Hermanové a našim čtyřnohým kamarádům Kodymu, Gitušce, Nabíčkovi, Rafíkovi, Vampovi a Glorii. Bez vaší podpory by to nebylo možné. Ze srdce děkujeme! Děkujeme, že jdete s námi!

5.12.2022

Přípravy a vánoční soutěž

Pilně se připravujeme na vánoční párty, včetně soutěže – první tři vítězové dostanou i diplom!

Už se nám to blíží! Přípravy rozhodně nepodceňujeme! Zápichy na soutěžní chlebíčky připraveny!

🚩🏁 Těšíme se na vás! Děkujeme, že se těšíte s námi!

15.11.2022

Příprava na vánoční párty a změna termínu!

Pozor na změnu termínu z původního data 9.-11.12. na nový termín 16.-18.12.2022.
Vanoční chlebíčko-párty se bude konat v Jiřetíně pod Jedlovou v chalupě Uršula.
Přípravu na vánoční party nepodceňujeme!!! Svědomitě se na ni připravujeme! Máte se na co těšit!
Děkujeme, že jste natěšeni s námi! Život se těší dál.

10.10.2022

Vánoční chlebíčko-párty se kvapem blíží

Vánoční chlebíčko-párty pro lidi se zrakovým znevýhodněním se bude konat 9. až 11. prosince 2022 ve Sportcentru v Jiřetíně pod Jedlovou. Informace naleznete v události na Facebooku iniciativy Život jde dál. Budeme se na vás těšit!

5.10.2022

Vodicí králík Hilda

Vodicího psa má každý nevidomý, ale vodicího králíka má jen Roman Vaněk z iniciativy Život jde dál. Děkujeme za výcvik. Dům dětí a mládeže Varnsdorf. Život si hopsá dál. Děkujeme, že si hopsáte s námi!

22.9.2022

Dýňová party pro zrakově výjimečné 2022

Jen opravdu pro odvážné! Naše parta nevidomých odvážlivců si zkusila v bojových podmínkách poslepu připravit různé pokrmy z dýně. Mohli jsme se těšit např. na dýňový chléb, dýňový dezert se šlehačkou, plněnou špagetovou dýni, dýňové karbanátky, polévku či dýňové pyré s masem. Gastronomický zážitek z různých druhů dýní naslano, nasladko i jako svítilna. Spaní na karimatkách a ve spacáku, při svíčkách ve vydlabané dýni. Zkrátka party jak se patří! Prostě super! Děkujeme všem odvážným, kteří přijali bojové podmínky a užili si s námi super víkend. Děkujeme, že jste odvážní s námi!

12.9.2022

První indicie k dýňové párty!

Tlustá dýně svítí líně,
v naší malé zahrádce.

Vymlouvá se, že ji kouše
malá muška na bradě.

Achich, ouvej, moje brada,
pomohla by dobrá rada!

A jaká rada dýni pomohla?

Těšíme se na vás!

👻

FACEBOOK UDÁLOST ZDE!

6.9.2022

Blíží se Dýňová párty pro zrakově znevýhodněné!

Kdy: 17.9.-18.9. 2022, příjezd sobota ve 14:00, odjezd neděle 14:00

Kde: místo konání Varnsdorf

Akce kulový blesk!!! Jedná se o rychlou akci pro ty, kteří mají rádi dýňovou gastronomii. Těšit se můžete například na pečenou dýni na Ghí másle, dýňovou polévku, dýňový karbanátek a spoustu jiných receptů z dýně, které si připravíme společně na ohni v přírodě. Připravena je i dýňová noční bojovka.

Akce je určená opravdu jen pro odvážné, protože nocování bude v přírodě, ve stanu, či pod širým nebem s bouřlivou párty až do rána bílého. Velmi omezený počet osob, maximálně 10!

Tak schválně, kdo má na to koule!

Život se koulí dál!!!

31.8.2022

Tábor pro lidi se zrakovým postižením se vydařil, děkujeme!

Děkujeme NFSV za finanční podporu na tábor pro zrakově výjimečné, bez které by nebylo možné jej uskutečnit. Díky vám si mohou zrakově výjimeční a jejich čtyřnozí parťáci odpočinout od všedních dnů a zažít tak vzácné chvíle pohody a zábavy.
Děkujeme dalším skvělým lidem, kteří nás podpořili.
Panu Janu Endrychovi z AVe Restaurant.
Panu Jiřímu Adámkovi Ovoce-zelenina Jiříkov.
Dále kuchařkám Barče, Štěpánce, Helče a všem dobrým duším, kteří v tom jedou s námi!
DÍKY, DÍKY, DÍKY!

4.8.2022

Táborový program 21.-26.8.2022

> Pondělí:
> Trpasličí dopoledne s básničkou s plněním úkolů. Nezapomeňte se naučit básničku.
> K večeru degustace pikantních bio pokrmů https://ppikanto.cz/ (možno na místě levněji zakoupit)
> Úterý:
> 10.00 hodin návštěva ve stříbrném dolu. Podíváme se hezky pod zem a budeme naslouchat zvuky, které se nachází  pod zemí. Seznámíme se i s historií dolu.
> 15.00 hodin nás navštíví RZS a budeme společně rodit – zažijeme simulovaný porod (každý si porodí své dítě s pomocí zdravotní služby)
> Středa:
> 10.00 hodin exkurze v čokoládovně, kde si každý vyrobí vlastní čokoládu.
> Odpoledne si společně uvaříme kotlíkový guláš.
> Čtvrtek:
> 10.00 hodin exkurze v Nobilis Tilia – projdeme se voňavou zahradou, koukneme, jak se vyrábí bio produkty a nakonec si můžete vyrobit vlastní parfém pro sebe, nebo pro někoho blízkého.
> K večeru nás čeká spanilá jízda na čtyřkolkách.
> Večerní párty.
> Pátek po obědě odjezd do svých domovů.
> Nesnášíme loučení.

> Těšíme se na vás!

22.7.2022

Táborové přípravy v plném proudu

Táborová dílnička
je pro vás přichystaná.
Určitě se máte na co těšit.
Motorice zdar!

Když to dala Maci,
tak my to dáme taky!

Život si trénuje dál!
Děkujeme, že trénujete s námi!

8.7.2022

Pilné přípravy na tábor

Nezáhálíme

👆🏼

a na tábor se pilně připravujeme!!!

👨‍🍳
🏕
🪵
🔥

Nabíček miluje třešně.

6.7.2022

6. ročník našeho vašeho tábora

Letní ozdravný pobyt pro zrakově výjimečné, jejich pejsky a průvodce na chalupě či ve stanu.

Chalupa Uršula nabízí ubytování pro 25 osob (23 plnohodnotných lůžek + palanda pro 2 děti. V osmi samostatných ložnicích, které jsou dvou až čtyřlůžkové, dále obývací pokoj s kulečníkem, TV s posezením, plně vybavenou kuchyni, 4x WC, koupelnu s vanou, sprchový kout a další dvě koupelny se sprchovým koutem. Dále je k dispozici stolní tenis, šipky, stolní hry. Zahrada s posezením, ohništěm, trampolínou. V přilehlém okolí se nachází zřícenina hradu Tolštýn, Křížová hora, stříbrný důl, Jedlová hora s rozhlednou, výletní restaurace, turistické stezky, adrenalinový park. V sousední obci Dolní Podluží je krásné koupaliště pro veřejnost a spousta dalších lákadel.

Připravujeme bohatý program se spousty zážitků.

Těšíme se na vás!!!

Život si táboří dál.

Děkujeme, že táboříte s námi!

3.7.2022

Léto je tu a tábor se blíží!

Hej hou, hej hou, každý bude mít čapku svou.
Máme pro vás pecku! Každý účastník tábora obdrží originální čapku s logem spolku Život jde dál.

Materiál dodala Simona Mlynářová, šití Helena Špergová  a Míša Vojtová, tisk Martin Šuma.
Děkujeme mnohokrát!

💋

Život si čapkuje dál!
Děkujeme, že čapkujete s námi.

30.6.2022

Školní rok se zážitkovými besedami je za námi!

Tak pro letošní školní rok odmakáno…..padla! 😉😁 Poslední besedování ve Střední průmyslová škola TOS Varnsdorf. Přejeme krásné prázdniny a děkujeme za pozvání! Život si užívá prázdniny!👋👋👋

Děkujeme,že si užíváte s námi !

30.6.2022

Všem Patří obrovský dík za podporu, bez které by se tato výjimečná akce nemohla uskutečnit.

Děkujeme Vám za důvěru a věříme v další spolupráci. Ze srdce váš Spolek Život jde dál.

26.6.2022

Křest spolkového labyrintu

A je to tady!
Sdílíme s Vámi video ze křtu spolkového labyrintu, který proběhl 5.6.2022 v Liberci před radnicí na nám. Dr. E. Beneše u příležitosti MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové.
Mockrát děkujeme všem ze ZŠ a MŠ, kteří se podíleli na tomto unikátním projektu s názvem RADOSTNÉ MALOVÁNÍ. Vznikl tak jedinečný a originální labyrint, který poslouží k simulaci chůze poslepu s klapkami.
Život si bloudí dál!!
Děkujeme, že bloudíte s námi!

7.6.2022

Poděkování – Mistrovství ČR ve výkonu vodicích psů

ZE❤️SRDCE❤️ DĚKUJEME❤️ 

všem partnerům, mediálním partnerům, sponzorům, pomocníkům, průvodcům a všem dobrým duším, kteří nás podpořili na MČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové.

Hlavní partneři: Liberecký kraj, statutární město Liberec, Symbio Access Devices, Akinu CZ s.r.o.

Mediální partneři: ČRo Liberec, Výběžek eu.

Sponzorům:

Nadační fond Lasvit, Nadace Syner, Teplárna Varnsdorf a.s., Ewm Hightec Welding s.r.o., Nadace Preciosa a.s., Ivana Stäger, Pharming a.s., Samat, spol. s r.o., Ing. Petr Šperga- PeMilap Varnsdorf, Pavel Bukáček, Mgr. Radka Vrataninová, Czech Pan s.r.o., Bednář Slavomír, Petr Štětka-Oční optika Jaane, Bartys s.r.o., Věra Bartáková, Sychrovský Antonín, Jan Gerboc, Vaňková Hana.

Yoggies, Hafhaf-shop Varnsdorf, Krmím kvalitně, Tos Varnsdorf a.s., Samohýl group a.s.,  Severochema Liberec, Pijánovka, Kolektiv Billa market Varnsdorf, Lukáš Černý, Koření od Antonína,

Madeta České Budějovice a.s., Perníky Manufaktury Varnsdorf, s.r.o., Marcela Bubílková, Design centrum Varnsdorf,  Martin Hřebík-Star Clubs Liberec, Květinka U Pošty-Wamberovi, Jana Sandholcová-Tiande, Kateřina Wendlerová a další.

Zdeňkovi Kuncovi-Kunc Glass za skleněnou trofej pro výherce.

Naší skvělé moderátorce Lucii Fürstové.

Děkujeme redaktorovi Tomášovi Mařasovi, z Českého rozhlasu Liberec.

Za spolupráci Elva Help, Tyfloservis, Tyflocentrum, Sons Liberec a Střední Lesnická škola a střední odborná škola Šluknov.

Bez Vás by to nešlo!

DĚKUJEME, ŽE JDETE S NÁMI! 

🐾

6.6.2022

Report z MČR vodicích psů

Děkujeme všem účastníkům za účast a mediální podporu (ČT, Prima CNN, Liberecký deník, Výběžek.eu). Akce se vydařila, máme obrovskou radost! Život jde dál. Děkujeme, že jdete s námi! Foto: Ivo Šafus, Výběžek.eu.

4.6.2022

Pozvánka na koncert 5.6.2022 v rámci MČR vodicích psů

31.5.2022

Pozvánka a program Mistrovství ČR vodicích psů

25.5.2022

Tisková konference

Dobrý den,

jménem Spolku Život jde dál si Vás dovoluji pozvat na tiskovou konferenci u příležitosti konání Mistrovství České republiky vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové, která se koná 2.6.2022 v 10.00 hodin v zadní části Café bar Praha, Železná 2/1, Liberec 1.

Mistrovství České republiky vodicích psů se vůbec poprvé uskuteční v Liberci. Své schopnosti zde poměří nevidomí a jejich čtyřnozí pomocníci z celé republiky. Mezi účastníky je několik vicemistrů a mistrů z minulých ročníků MČR.

Součástí Mistrovství České republiky je i doprovodný program, který je určený nejen rodinám s dětmi. Těm zahrnuje například jízdu na dvojkole, ukázky fyzioterapie pro psy, návštěvníci se ale také seznámí s různými kompenzačními pomůckami, čeká je průchod labyrintem s klapkami na očích a ukázka využití bílé hole a simulačních brýlí. Chybět nebude ani koncert nejen nevidomých umělců.

Tisková zpráva v příloze.

12.5.2022

Záštity nad akcí MČR ve výkonu vodicích psů

Děkujeme panu primátorovi statutárního města Liberce Ing. Jaroslavu Zámečníkovi, Csc. a panu náměstkovi hejtmana Libereckého kraje Mgr. Petru Tulpovi, kteří udělili záštitu spolku Život jde dál nad akcí MČR ve výkonu vodících psů – Memoriál Simony Karlovcové, která se uskuteční v neděli 5. června 2022 v Liberci.

Záštita pana primátora statutárního města Liberce Ing. Jaroslava Zámečníka, Csc

Záština pana náměstka hejtmana Libereckého kraje Mgr. Petra Tulpy

29.4.2022

Přijďte na mistrovství ČR ve výkonu vodicích psů

25.4.2022

Pozvánka na MČR ve výkonu vodicích psů

Zveme Vás na 6. ročník závodu vodicích psů, kterého se zúčastní lidé zrakově výjimeční a jejich věrní čtyřnozí parťáci z celé ČR. Připraven je bohatý doprovodný program – jízda na dvojkole, průchod poslepu labyrintem, psí fyzioterapie, ukázky kompenzačních pomůcek, masáže od nevidomého maséra. Vyvrcholením bude koncert nejen nevidomých umělců. Akce vhodná pro celou rodinu. Těšíme se na vás v Liberci! Život jde dál. Děkujeme, že jdete s námi! Sledujte nás na Facebooku, kde najdete online pozvánku!

21.4.2022

Beseda v MŠ Jeřabinka

Máme pro vás novinku, navštívili jsme MŠ Jeřabinku. Bylo to tam príma, nechytla nás rýma. 🐕‍🦺 Kody a 🦮 Nabu. Děkujeme,že je vám príma s námi! Dům dětí a mládeže Varnsdorf, Pája Pája, Radka Hradilová, Mársi Vanousková, Roman Vaněk.

12.4.2022

Beseda na ZŠ Dolní Podluží

Předvelikonoční besedování o životě nevidomých. Děkujeme za pozváni do Základní škola Dolní Podluží. Ve spolupráci s Dům dětí a mládeže Varnsdorf, Radka Hradilová, Roman Vaněk, Mársi Vanousková,🐕‍🦺 Kody a Nabu. 🦮 Stále nás to baví! Děkujeme, že vás to baví s námi! ❤️

16.3.2022

Návštěva Libereckého kraje

Dnes pracovně. Milé setkání s Mgr. Petrem Tulpou náměstkem hejtmana Libereckého kraje. Bylo nám potěšením! Život se těší dál! 😉

12.3.2022

Parádalympiáda 2022

Parádní fotky a video z naší vaší Parádalympiády již po páté. 🎬🎥 Parádně jsme si to užili a na chvilku se odreagovali. 🙏 Děkujeme, že se umíte odreagovat s námi!